Monday, December 5, 2016

De Louisa jas van Compagnie-M, a review

Compagnie-M organiseerde een naaiwedstrijd rond 2 van hun jassen: Louisa (voor meisjes) en Lewis (voor jongens en meisjes). Het toeval wilde dat Saskia een mantel-achtige jas nodig heeft, ik de stof al een tijdje hier heb liggen dus ik besloot mee te doen, al was het alleen maar om een stok achter de deur te hebben. Een jas is altijd veel werk, vind ik. Er zijn zoveel delen, de buitenjas, de voering, vlieseline knippen en opstrijken. Niet klagen, vooruit met die jas! Dus begon ik met het patroon te kopen en downloaden.

Dat was meteen de eerste klus, het patroonblad bestaat uit 55 pagina's! Of 60 als je een patroon inclusief naadwaarde wil. 55 Pagina's knip en plak, daar ben je dus een middag mee zoet. Je hebt de mogelijkheid het door een printshop op A0 formaat te laten drukken, maar dat was voor mij geen optie want veel te duur.
Ook de instructies geprint en eens globaal doorgelezen, ik snapte er als snel niets meer van maar ach, als je eenmaal bezig bent zal het wel duidelijk worden. De materiaallijst, wat je moet knippen, waar hoeveel zoom moet komen, welk deel verstevigd moet, allemaal duidelijk.

Ik had een rits liggen in de juiste kleur, vond pastelband in precies dezelfde kleur en ik had ook nog passend boordstof, dat is toch een goed teken, dacht ik nog.

Toch is de jas niet zo geweldig geworden als ik me had voorgesteld. De instructies zijn zeer uitgebreid, 42 pagina's, maar niet overal even duidelijk. Ik liep al meteen vast bij het naaien van de zakken. "Leg het zakdeel bovenop de voorzijde. Zorg dat de onderzijden en de zijnaden mooi op elkaar liggen" Vervolgens naai je de voering vast en klaar is je zak. Maar het voorpand is nu te kort, hoe kan dat nou?


Oh wacht, wat zie ik op de foto? Je moet de VOERING van de zak met de onderkant gelijk leggen en dan klopt het inderdaad. Nou, verwarrend hoor, als tekst en foto niet overeen komen. Bovendien kijk ik alleen naar de foto als ik de tekst niet snap. Maar probleem opgelost en verder.

Tot en met het naaien van de voering geen problemen, hoewel ik nog een tip heb: Als je de zijnaden van de voering naait, laat je een keergat in een van de mouwen. Bij kleine maten is het een stuk handiger als je dat keergat in de zijnaad maakt, een mouw is nl erg kort en het keren wordt nogal moeizaam.

Het duurde even voordat ik doorhad dat de foto's voor het inzetten van de rits een andere jas laten zien. Eerst was de jas geel met een donkerblauwe tussenjas (om je jas extra warm te maken) ,nu was die donkerblauw met een gele voering. Ik had het niet meteen in de gaten en dacht dat ik alweer vast zat.

Ik maakte de versie met rits, de instructies daarvoor waren ook niet consistent met de foto's. Er wordt geschreven over links en rechts, maar je kan alleen uit de foto's opmaken dat het betekent links en rechts als je ernaar kijkt, niet wanneer je het aan hebt.
Er staat "Speld het linkse deel van de rits ROR op het linkse belegdeel" Als je dat doet komt je rits binnenste buiten te zitten en de foto laat ook zien dat het LOR moet zijn.
Er staat ook ergens; "Strijk de naadwaarde naar buiten". Buiten? Het raam uit of wat? Ik heb liever "naar de zijnaad" of "naar het midden".

Dan de mouwen: de voering wordt met de dans-methode aan de buitenjas genaaid. Ik heb dat al vaker gedaan en weet hoe het moet. Het is een waanzinnig gefriemel, maar het kan en het resultaat is goed. Ik kan me echter niet voorstellen dat iemand die dit voor het eerst doet weet wat ze moet doen met deze instructies. De foto's laten zien hoe je het aan elkaar moet leggen, maar als je volgens de aangegeven stiklijn stikt, naai je dus de mouw dicht. Een linkje naar een YouTube filmpje was geen overbodige luxe geweest.

De kraag wordt in één keer vastgestikt. Dat is geen probleem maar ik vind het een errug dikke naad geven. Ik vraag me af of dat ook anders kan.

Dan de zoom: je stikt buitenjas en voering aan de onderkant aan elkaar, vervolgens sla je het rugpand 3 cm naar boven en naait het met de hand vast. En de voorpanden dan? Bij mijn exemplaar komt dat er niet mooi uit te zien, de zoom van de voorpanden is niet recht. Dus dit:


in plaats van dit:En zie je hoe de flap niet ver genoeg naar het midden ligt?


Je moet de flap voor het keren van de jas op elkaar stikken, dwz je stikt de naadwaarden op elkaar vast. Maar je moet vlak langs de oorspronkelijk stiklijn stikken, als in: 1 mm ernaast! Dat heb ik niet gedaan en dus valt de flap toch een heel klein beetje open waardoor het lijkt alsof hij niet breed genoeg is.

Conclusie

Ik durf mezelf een ervaren naaister te noemen en dit is zeker niet de eerste jas die ik maak. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld dat ik zoveel onduidelijkheden tegenkwam. Ik heb de instructies á la lettre gevolgd omdat er dingen waren die ik op deze manier nog nooit gedaan heb en ik dacht wat te leren. En dat heb ik ook!
Ik ga de jas nog een keer maken want hij is toch wel erg leuk, en zal al het geleerde meenemen en gebruiken.

Één ding is nog onduidelijk: past de jas eigenlijk wel? Ik heb maat 4 jaar gemaakt, Saskia heeft nog niet gepast. Het lijkt wat breed maar de winter is nog lang, ze heeft nog tijd om wat te groeien. Ik ga nu eerst proberen te redden wat er te redden valt en dan zal ik foto's op model maken.

Ik heb de jas overigens niet aangeboden bij de wedstrijd. In de eerste plaats ben ik er niet 100% tevreden over, en in de tweede plaats was ik simpelweg te laat.
Naar aanleiding van mijn eerste probleem (met de zak) heb ik Marte van Compagnie-M om raad gevraagd en ze heeft me vriendelijk geholpen. Dat moet natuurlijk ook vermeld worden!

No comments:

Post a Comment