Wednesday, August 24, 2011

Een paar receptjes

Dit lijkt een foodblog te worden. Ik wil een paar recepten delen die hier in huis een hit zijn.

In de eerste plaats is er de pas ontdekte rauwe melk: die is niet aan te slepen! Ik denk dat alles wat je leest over melk, goed of slecht, niet van toepassing is op rauwe melk. Dit lijkt een radicaal ander product te zijn dan de gepasteuriseerde supermarktmelk, zelfs de biologische. We hebben een boerderij gevonden die melk en andere boerderijproducten aflevert op bepaalde plaatsen. Gelukkig is één van die plaatsen hier vlakbij, want de boerderij zelf is 3 uur rijden hier vandaan. Dus Thomas wil nu steeds de melk van de bus :-) (de bus waar de boer mee rondrijdt) Ik moet hem snel maar eens meenemen naar een boerderij, dat arm jong heeft nog nooit een koe gezien.

Recepten dus.

Kippenleverpaté. Veel kinderen houden van paté, helaas zit er soms veel troep in de paté die je in de winkel koopt. Gelukkig is het heel gemakkelijk te maken, je hebt wel een foodprocessor of iets dergelijks nodig.
Fruit een ui en wat knoflook, bak dan de kippenlevers tot ze gaar zijn maar nog een beetje rosé van binnen (als ze erg gaar zijn is dat niet erg, maar de structuur van de paté wordt wat minder smeuïg). Je kan, als je dat lekker vindt, een scheut cognac toevoegen. Doe alles in een foodprocessor en pureer het fijn. Doe er een flinke klont boter door en pureer nog een keer. Omdat het mengsel warm is smelt de boter onmiddelijk. Ik doe er ook nog een scheut room door. In feite ben je nu klaar, als je champignons, spekstukjes, peperkorrels of iets van dien aard wil toevoegen kan je dat nu doen en alles door elkaar roeren. Niet meer pureren natuurlijk, dan blijft er weinig van je spekjes over. Giet het warme mengsel in een pot/kom/bakje en laat het een paar uur in de koelkast opstijven.

Zoet eten kan best een uitdaging zijn als je een kind hebt. In huis is het nog redelijk in de hand te houden maar zodra je een voet buiten de deur zet kom je het overal tegen.
Ik denk dat je de natuurlijke voorkeur voor zoet moet bevredigen, moedermelk is tenslotte ook erg zoet (kennelijk een excuus voor kunstvoedingsfabrikanten om dan maar suiker aan babyvoeding toe te voegen) maar dan wel op de juiste manier. Een totaal verbod op zoetigheden lijkt me een verboden vrucht te creëren dus verklaar ik de oorlog aan Nutella & co op mijn eigen manier: zelf maken, maar dan beter!

Chocopasta. Ik had een dubbele portie dulce de leche gemaakt, één voor het ijs en één om deze pasta eens te proberen. Dus men neme de de dulce de leche van 1 blikje, en roert er 100 gr  chocola (70%) en 50 gr boter door. Beiden gesmolten. Klaar. Snel, makkelijk en lekker.

Watermeloengranita.

Watermeloen met wat verse mint in de blender fijn maken. Eventueel nog wat zoeten met een paar druppels Stevia. Deze "soep" in een diepvriesbakje doen. Het bakje mag niet meer dan halfvol zijn. Zet het in de diepvries en roer elk uur het geheel los met een vork. Het is de bedoeling dat je ijsvlokken krijgt, dus naarmate het meer bevroren raakt moet je misschien vaker roeren. Lijkt me lekker met een scheut Wodka.

Bon appétit!

No comments:

Post a Comment